In de particuliere sector heb je altijd te maken met marktwerking. Dat betekent dat aanbieders van producten met elkaar moeten concurreren om klanten te krijgen. Klik op
Voor een filmpje

Hoe de economie van een land georganiseerd is, kan heel verschillend zijn. Er zijn landen waar de overheid bepaalt wat er geproduceerd wordt. Hoeveel, door wie en tegen welke prijs. Van marktwerking is geen sprake. Zo een economie noem je een planeconomie . Een economie waarin vraag en aanbod de prijzen bepalen en waarbij de overheid niet ingrijpt met regels of wetgeving noem je een vrijemarkteconomie.
De Nederlandse Economie is een mengvorm. Bedrijven mogen zelf weten wat ze verkopen. Vraag en aanbod bepalen daarbij de prijzen. Maar als het nodig is, grijpt de overheid in om veiligheid te waarborgen, basisbehoeften betaalbaar te houden en iedereen een redelijk bestaan te geranderen. Zo'n economie noem je een sociale markteconomie.
Voorziening die de overheid levert en betaalt en waarvan iedereen gebruik kan maken, noem je collectieve goederen. De overheid heeft verschillende redenen om deze goederen en diensten aan te bieden. Hier is een filmpje over collectieve goederen
Voordat de overheid bepaalde economische beslissingen neemt, kan ze informatie opvragen of advies krijgen. Deze adviesinstellingen zijn: CBS (Centraal bureau voor statistiek)
CPB (Centraal planbureau)
SER (Sociaal economische raad)
Hierboven zijn links van de websites die je kan bekijken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb