De centrale overhied maakt ieder jaar in de rijksbegroting en de miljoennota bekend. Zijn de verwachte inkomsten op de rijksbegroting hoger dan de verwachte uitgaven dan is er een begrotingsoverschot. Maar vaker heeft de overheid een begrotingstekort. Hierboven zie je de miljoennota van 2019.

Als er toch een begrotingstekort is, moet de overheid geld lenen. Ze leent van burgers, banken, verzekeraars, en pensioenfondsen. Het totaal aan leningen van de overheid op een bepaald moment noem je de staatsschuld. Over deze schuld moet de overheid rente betalen. Klik hieronder om de staatsschuld te zien stijgen.

 

Voor de sociale zekerheid ontvangt de overheid premies. Ook krijgt zij geld van niet-belastingontvangsten, zoals aardgasbaten, winst uit staatsbedrijven en boetes. Maar belangrijkste inkomsten van de overheid zijn belastingen deze kun je verdelen in 2 groepen. 

- Directe belastingen betaal je rechtstreeks aan de overheid. Het gaat om belasting over inkomen, winst en vermogen. Bijvoorbeeld loon- en inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting

-Indirecte belasting Zitten verwerkt in de prijs van een product, zoals en btw accijns. 

Hieronder kan je klikken om een filmpje te zien over de belastingdienst (Zondag met Lubach)