
Door te werken kun je een inkomen verdienen. Maar je loopt wel het risico dat je buiten je schuld zonder eigen inkomen komt te zitten. In een aantal wetten is geregeld dat je daarvoor verzekerd bent. Dat zijn onze sociale verzekeringen. Deze zijn verdeel in volksverzekeringen en werknemersverzekeringen.
-Volksverzekeringen zijn sociale verzekeringen waar alle inwoners van ons land recht op hebben. Iedereen betaalt een percentage van zijn inkomen als premie voor de volksverzekeringen.
-Werknemersverzekeringen zijn sociale verzekeringen die alleen bestemd zijn voor mensen die in loondienst werken of gewerkt hebben. Werknemers betalen er premies voor die ingehouden worden op hun loon. Ook de werkgevers betalen eraan mee.
Dankzij de sociale zekerheid is er in ons land een bestaansminimum voor iedere inwoner. Daarvoor heeft de overheid een minmumbedrag vastgesteld dat je nodig hebt om te kunnen leven. Dat noem je het sociaal minimum. Klik hieronder voor meer uitleg over het sociale zekerheid
Vergeleken met veel landen in de wereld hebben we het in Nederland erg goed. Dat komt onder andere door de sociale zekerheid. Daarnaast maakt de overheid gezondheidszorg, huisverting en onderwijs voor iedere burger mogelijk. Vanwege al deze voorzieningen noem je Nederland een verzorgingsstaat. Klik hieronder voor een filmpje over het verzorgingsstaat
Maak jouw eigen website met JouwWeb